Wat?


In dit Erasmus+ KA2-project stellen we de ontwikkeling voor van een Europees kader voor formatieve evaluatie in de context van burgerschapseducatie. ALiCE richt zich op het screenen van de diversiteit hoe burgerschapseducatie wordt geïntegreerd in lokale curricula, welke leerdoelen worden gesteld en hoe formatieve evaluatie kan worden gebruikt om leren in burgerschapseducatie te vergemakkelijken. In heel Europa worden innovatieve praktijken voor formatieve evaluatie in burgerschapseducatie ontwikkeld. Een volgende stap is het ontsluiten van de academische kennis over formatieve toetsing in de context van burgerschapseducatie, deze te koppelen aan de praktische ervaringen en behoeften van leraren en tenslotte door transnationale samenwerking de capaciteit rond formatief evalueren in dit specifiek domein te versterken in Europa.

Hoe?

a) een algemeen concept

We richten ons in ALiCE op het produceren van vier onderling verbonden intellectuele uitkomsten:

  • een raamwerk dat een vergelijkend perspectief biedt op de formatieve evaluatie van burgerschapseducatie in Europa;
  • een inventarisatie van innovatieve onderwijspraktijken in burgerschapseducatie met aandacht voor de manier waarop evaluatie wordt gebruikt;
  • een overzicht van goede methoden voor formatieve evaluatie die we aanpassen voor gebruik binnen burgerschapseducatie en aan de lokale context;
  • een stappenplan om schoolteams te ondersteunen bij het implementeren van formatieve evaluatie in burgerschapseducatie.
What

b) een uitzonderlijke samenwerking

ALiCE bestaat uit een uitzonderlijke internationale samenwerking waarin meerdere competenties aanwezig zijn. De 9 partnerorganisaties vormen een consortium met scholen in hun regio of in hun land. Ongeveer 50 scholen uit heel Europa zullen deelnemen aan het project. Elke deelnemende partnerorganisatie begeleidt hen gedurende de implementatie en daarenboven zullen ze deelnemen aan twee internationale trainingssessies (Sicilië, Palermo en Tsjechië, Kromeriz). Voor meer informatie over de partnerorganisaties, klik hier.